Av Arthur Danielsen jr


Det middelaldrende ekteparet Jon Tollisen og Maren Hansdatter flyttet til Loshavn fra Eikvåg i begynnelsen av 1740-årene.
Etterkommerne deres har lagt beslag på store deler av Loshavns historie.

Huset til Jon og Maren ble bygget i begynnelsen av 1730-årene av Jon Tollisens bror Tolli, men i begynnelsen av 1740-årene overtok Jon (1700-1772) og Maren (1697-1763) huset og flyttet. De overtok huset formelt i 1747. Siden den gang har dette huset gått i direkte slektsledd fram til og med dagens eiere.

Huset hvor Jon og Maren flyttet inn i 1740-årene. Det ble bygget ca 10 år tidligere av Jons bror Tolli.

Følger vi deres etterkommere i noen generasjoner får vi ikke bare synliggjort et interessant persongalleri, men et mønster i boligbyggingen i Loshavn trer frem. Jon og Marens barn og barnebarn bygde så mye som 10 av husene i Loshavn. To oldebarn, og to av tippoldebarna bygde også ett hus hver.

Les hele historien