Av Arthur Danielsen jr

Losene hadde en tøff jobb. Det var rift om jobbene, og det gjaldt å være første mann ut hvis et skip med behov for los dukket opp i horisonten.

Så man et fartøy som trengte deres tjenester, var det å ile til losbåten, og komme seg ut til skipet.
I Støhuset sto losene med langkikkert og speidet etter losoppdrag. Huset ble bygget som tollvakthus i 1847, men det var nok losene som brukte det mest. Under 2. verdenskrig ble huset først påbygd av tyskerne, senere rev de det. Det ble gjenreist av Loshavn Fortidsvern i 1976.

Enkelte ganger kunne det nok for en observatør fortone seg som en slags tevling i roing eller et slags kappseilas. I tilfelle uvær, var det ikke uvanlig at losen knyttet et rep rundt livet og hoppet uti sjøen fra losskøyta – for da var det lettere å bli plukket opp av mannskapet på skuta som skulle ha hjelp til innseilingen.

Les hele historien