John Jonassen
Arthur Danielsen jr

 

John Jonassen seilte i 1812 til Danmark for å hente korn. På hjemveien ble hans sluppriggede skøyte oppdaget rett utenfor Lindesnes av besetningen på en engelsk brigg. 

Raskt lot han seilene falle og begynte å fiske, men engelskmennene satte folk ombord i Johns skute, og de oppdaget raskt  at han hadde både korn og brennevin. En offiser og åtte mann gikk ombord, seilene ble satt og John fikk ordre om å følge briggen. 

Det er tidligere statsminister Abraham Berge som har berettet denne historien i en bok fra 1914 om kaperfarten. Den er gjenfortalt av Per Løvhaug i sin bok om Lista:

"Engelskmennene kunne ikke dy seg, men måtte smake på brennevinet. Det ble snart en løftet stemning i kahytten, og den gikk etterhvert gjennom de regelmessige stadier for en veritabel fyll. Rorgjengeren var den eneste engelskmannen som var på dekk og edru. Jonasen truet mannen til å gi fra seg roret og lovet å slå ham i hjel hvis han så mye som ga lyd fra seg. Dermed stengte Jonasen og mennene oppgangen fra kahytten med ankrene og surret kjettinger rundt kappen. Kursen ble satt mot land."

Da mannskapet ombord på den engelske briggen oppdaget hva som var i ferd med å skje, startet en dramatisk jakt inn mot skjærgården. Briggen løsnet kanonskudd som landet i kjølvannet til John Jonassens slupp, men det var først da de innesperrede forfyllede engelske gaster klarte å hugge seg ut av kahytten, at han ble overmannet. 

Han ble såret og brakt til engelsk prison, og satt der helt til 1814. Han kom tilbake til Loshavn
"...nedbrutt og knækket paa legeme og sjel." - i følge Berge.

John Jonassen bodde på Holmen. Kun deler av murene til huset hans står igjen i dag.
Bildet til venstre viser John Jonassens hus på Bakken, som han kjøpte i 1809, og senere overdro til sin søsters datter Olene Joachime. Dette var søsteren Anna og hennes mann Jans bolig, men de døde unge og etterlot seg to små barn. Les Ellerts hus Selv bodde han på Holmen. På bildet til høyre ser vi det såkalte Holmehuset. Det er nok bygget på Jonassens gamle hus.

Det er grunn til å stusse litt over holdbarheten i denne historien: Kaperbrev for uthavnenes nest største kaper Admiral Lütken ble i to omganger utstedt til Jon Jonassen  - 12. oktober 1812  og 27. september 1813.  I følge Joh. N. Tønnessens store avhandling om kaperfart og skipsfart ble skipet riktignok tatt på vei hjem fra Danmark med en last korn, men dette var 24. mai 1814, og ikke i 1812. Han skriver videre at båten sannsynligvis ble frigitt, fordi den var i Farsund i februar 1815. Uansett har Jonassen neppe hatt noe langvarig opphold i "prisonen". En god historie er det likevel.

Mer tvil: I følge Abraham Berge var Jonassen i fangenskap i to år, men en gjennomgang i kirkebøkene viser at han i store deler av denne perioden mellom 1812 og 1814 faktisk må ha vært hjemme. I kirkebøkene nevnes han på følgende datoer: Han var fadder 26.3.1812 og 26.1.1814, og det faktum at han fikk barn 13.10.1813 tyder jo på at han må ha vært hjemme ved begynnelsen av 1813. I protokollen over norske prisonfanger finner vi ikke John Jonassen, men det kan jo være flere grunner til det. Blant annet står det oppført noe over 3000 fanger i disse protokollene, mens det reelle tallet på prisonfangene antagelig kan ha vært nærmere 5000. Les protokollen
John Jonassen (1776-1844) bodde i barndomshjemmet sitt i 1801. I 1807 giftet han seg med Anne Kathrine Larsdtr. (1787-1874) fra Farsund. John fikk kaperbrev som fører av kaperen "Admiral Lütken"; den var bemannet og eid av folk i Loshavn. (Les Ellerts hus), John Jonassens fetter. Senere ble blant andre Tønnes Tønnessen(matr. 19) medeier. Jonassen hadde tidligere hatt kaperbrev på "De fire brødre", som var en mindre skute, hjemmehørende på Lista.  Han bodde mange år på Holmen etter kaperkrigen, og drev som skipper, los og fisker. I folketellingen fra 1865 finner vi hans aldrende enke Anne Katrine boende hos datteren Karen i Rennesåga - Folketellingen 1865. John og Karen fikk 12 barn sammen, 10 av dem vokste opp: Lars f. 1807, Jonas f. 1809, Oline f. 1811, Karen f. 1813, Anne Kathrine f. 1815, Anne Martine f. 1818, Joakime f. 1822, Hanne Tobine f. 1825, John f. 1827 og til slutt Christian Eilert f. 1832. To gutter døde tidlig - begge het John, og ble født i 1820 og 1821.
Les mer om:
BARNA:

Eksterne linker:

Prisonfangene

Abraham Berge

"Admiral Lütken"

Fra folketellingen 1801

INDEX

Jonassen bodde i sitt barndomshjem i 1801

TiLBAKE

 


Kilde - Arthur Danielsen sr
Abraham Berge - Listerlandets kystværn og kaperfart
Per Løvhaug - LISTA - det eldste Norge
Joh. N. Tønnessen - Kaperfart og Skipsfart
Kirkebøker for Farsund