En dramatisk seiltur

 

 
  Av Arthur Danielsen jr

En søndag formiddag sommeren 1889 dro brødrene Tønnes og Olaf Olsen ut fra Bukta i båt for å seile. Det endte med stor dramatikk for de to guttene, som da var 7 og 12 år gamle.

Utenfor Torkels odde skulle de vende båten, men da eldstemann syntes det gikk for tregt, grep han en åre og ville ved å støtte den mot akterstavnen vri båten rundt. Åren gled, og gutten ramlet baklengs i sjøen.
Det var i dette farvannet dramatikken utspant seg for de to unge brødrene Olsen sommeren 1889. Torkels odde er til høyre i bildet like ved Buktehuset. 

Lillebror Tønnes fikk så manøvrert båten, som nå gikk for fulle seil, tilbake til den forulykkede og fikk holdt ham oppe en god stund. Dette ble for tungt for syvåringen, og han ble tvunget til å slippe. Båten drev fra storebroren. Tønnes grep så den eneste gjenværende åren i båten, og fikk padlet båten tilbake til sin bror, fikk tak under armene hans - og holdt ham fast.


Han klarte naturlig nok ikke å få den fire og et halvt år eldre broren opp i båten. Det var heller ikke mulig å rope etter hjelp, fordi det tilsynelatende ikke var folk i nærheten. Heldigvis dukket det opp et par andre smågutter som kom roende forbi, og kom dermed de skrekkslagne guttene til unnsetning.Hendelsen vakte såpass oppsikt i sin samtid, at den ble tildelt en notis i Bergens Tidende den 4. juli 1889, med overskriften "En kjæk Gut." De kunne også meddele at den forulykkede var "..meget medtaget og maatte strax tilsengs."
Brødrene Tønnes (1882-1950) og Olaf Olsen (1878-1952) ble senere båtbyggere, og båtbyggeriet deres var lokalisert i den lave bygningen ved siden av Buktehuset, hvor de begge vokste opp. De bodde selv i hver sin etasje der som voksne med sine familier. Mer om:

Brødrene Olsen

______________________________
Kilde: Bergens Tidende den 4. juli 1889
 
 
TiLBAKE