Livet på Oddfjell

Sverre Syvertsen var mannskap på Oddfjell vinteren 1926/27. På den tiden bodde Richard Danielsen i Brooklyn, og Godtfred Carlsen var kaptein ombord. 
I boken "Minner fra en svunnen tid,"  forteller Syvertsen en varm og morsom beretning om livet på Oddfjell.

Mannskapet bestod av tre mann: Godtfred Karlsen, Kristian Stålesen fra Huseby - og fortelleren selv. Første turen gikk til Fredrikstad, hvor det ble tatt inn en last med høvlete materialer. Lasten gikk til Bergen - der ble det tatt inn glasscontainere med saltsyre, like nord for Bergen ble det lastet inn kalkstein. Deretter gikk ferden til Brevik. En slik rundtur fikk man inn godt og vel 2000 kroner for. Mannskapet skulle ha kr. 75,- hver, og så måtte det trekkes fra utgifter for flere fat med solarolje til maskinen. Og så var det selvsagt maten, som i følge Syvertsen var en stor utgiftspost. Mye mat til den som jobbet hardt.

M/S Oddfjell - bildet er tatt under krigen

Fra Brevik gikk turen til Halden. På høyre side i innseilingen til Halden var det et steinbrudd, hvor de da passerte en koloss av en stein. Det var faktisk råmaterialet til det som skulle komme til å bli 'Monolitten' i Vigelandsparken. Så bar det inn mot området hvor Svinesundsbrua står i dag, for å ta inn trelast.

Godtfred holdt hviledagen hellig. Det betydde helt konkret at Oddfjell aldri seilte på en søndag. Da lå skipet stille i en havn, eller til ankers i en lun bukt. Haldenturen falt seg slik at de fikk søndagen i byen, og da fikk de tre en tur opp til Fredriksten festning. Ved en senere anledning den vinteren var det søndagsfri i Oslo. Da hadde riktignok en ny mann mønstret på  - Erling Høyland. Godftred var kjentmann og tok mannskapet med på Nasjonalgalleriet, Oldsakssamlingen og det nye Vikingskipmuseet - dagen ble avsluttet med middag på restaurant - på skipperens regning.

Syvertsen kan nemlig også fortelle om en noe forsiktig frakteskipper:

"Godtfred hadde funnet ut at vi brukte for mye hermetisk fløte i kaffen. Han nærmest beskyldte oss for å drikke den hermetiske melken rett av boksen. Når sannheten skal sies hendte det vel at vi gjorde det også"  

De var på vei sydover fra Bergen, hvor de fikk motvind utenfor Bømlo og måtte ankre opp:

"Godtfred bad meg ta prammen og ro inn  til en butikk et stykke derfra for å kjøpe brød og saft. Der fikk jeg to brød og en flaske saft. Men da jeg kom ombord fikk jeg kjeft for at jeg hadde kjøpt en altfor dyr safttype."

Selv tok ikke Syvertsen dette utbruddet så tungt - men kameraten, Kristian Stålesen, irriterte seg sånn over dette at han mønstret av da Oddfjell kom tilbake til Eikvåg - og derfor var det at Erling Høyland mønstret på senere den vinteren. 


Les mer om:

 

TiLBAKE


Kilde: Sverre Syvertsen - Minner fra en svunnen tid  - Ført i pennen av sønnen Svein Syvertsen