Ahtis forlis utenfor Revøy 24 januar 1924
av Alf-Arian Loshamn

På bakgrunn av sjøforklaringer, avisskriverier og fortellinger av folk som opplevde forliset på den finske barken Ahti, kan man få et godt inntrykk av hva som skjedde i tiden like før og etter strandingen fant sted.


I følge den finske kapteinen, Victor Aleksander Lindfors, hadde man allerede onsdag morgen kl 03.00 tatt krysspeiling på Lister og Lindesnes fyr. Lister fyr var da i nordøst og østlig retning. det var høy sjø med lite vind.

Sikten var dårlig på grunn av lavt skydeke og regn. Torsdag ettermiddag oberverte man lys fra land eller en annen båt i en avstand fra 6-7 sjømil. kursen ble derfor endret til sydlig retning. tre timer senere hørte man lyden av brenninger. Det var klokken 21.40. Vinden var nesten stilnet helt, og man hadde forlengst registrert at båten ikke lystret når man forsøkte å dreie på roret. Strømmen tok skipet innover mot land.

Ahti nærmet seg raskt Revøy skjær, som var merket med bøye. Skipet skle så vidt forbi skjæret og hadde kursen rett mot land. Kapteinen anså det som nytteløst å berge fartøyet. Det var ikke tid til å få ut ankeret for å berge skipet. Mannskapet ble beordret i livbåten. Livbåten ble firet, og alle gikk ombord i den.

Alt skjedde veldig raskt. Kapteinen fikk bare tid til å få med seg noen av skipspapirene fra kahytten sin, nemlig nasjonalitetsbeviset og sjømannsrullene. De andre skipspapirene var innelåst i et skap i kapteinens lugar. En del av mannskapet klarte også å få med seg noen eiendeler.

Ahti gikk på grunn like etter at livbåten var kommet klar av skipet. Mannskapet klarte å komme i land på Revøy. Her forsøkte de å varsle om forliset ved å sende opp en nødrakett. denne ble ikke sett.

De tilbragte hele natten på øya. Alle var gjennomvåte. Det ble en kald opplevelse for de fleste, selv om de tilslutt klarte å tenne opp et lite bål.

Etter at mannskapet var brakt i land i Loshavn, startet bergingsarbeidet. Skipet hadde slått hull i bunnen, og var nesten fylt med vann. De fleste voksne menn i Loshavn var med. Tauverk og seil ble kuttet ned, og alt ble lagret i bua på Holmen. det var Abraham Tønnessen (også los) som klatret til topps i stormasta, og gikk ut reulen for å kutte det øverste seilet ned. Abraham var nærmere 60 år, så mange syntes han var noe vågal som gjorde det.

Det kom også folk ut fra Haugestranda og hjalp til. Mye ble derfor fraktet dit "Erling Sjalgson", som lå i Farsund, overtok bergingsarbeidet ut på formiddagen. Det meste av inventaret, riggen og ankeret med ankerkjettingen ble berget. Videre de to småbåtene og den store livåten som var ombord. Overalt lå det drivgods fra båten. Det meste av dette ble tatt opp av lokalbefolkningen.



Utdrag fra sjørettsprotokollen
 

Da sjøretten var og besiktiget skipet mandag 28. januar, var det bare baugen som var over vann. Den var kledd med kraftige planker som sto opp ned for å beskytte skroget mot is. Ahti var nå nesten slått helt inn til Lille Revøy. Akterenden lå over 2 meter under vann. Båten krenget 45 grader mot babord. Mesanmasten var brukket og lå på babord side. Bramstangen var også brukket. Sjøen slo gjennom ruffen, og mye av inventaret lå enda i fjæresteinene. Det var to sjørettsmedlemmer; forhenværende skipsfører A. Theisen og havneforgd M. A. Berntsen.

Lensmann Rudjord representerte assurandørene for skip og last. Kaptein Lindfors forklarte seg først. han kunne gjøre seg forstått på svensk. deretter fulgte forklaringenetil 1. styrmannen, tømmermannen og en av de fire matrosene. finlands visekonsul fra Kristiansand var tolk for disse. mannskapet hadde i tillegg skrevet forklaringen på finsk. Denne var oversatt av visekonsulen.


Ahti var opprinnelig norsk. Den var bygd i Skuggevik i Tvedestrand i 1880 og var på 552 nettotonn og målte 140 fot. Barken, som opprinnelig het "Imacos", ble bygd for Carl Bech i Tvedestrand. Bech var reder for skipet fram til 1899. han hadde blant annet skipet i kornfart på vestkysten av Amerika (San Fransisco). Imacos ble solgt for 3000 kr i 1899 til Nystad i Finland, og skiftet navn til Ahti. I Nystad skiftet barken eier tre ganger.



"Finsk bark strandet"- avisen Lister fredag 25. januar 1924
 
En klaffstol fra Ahti. Tilhører Alf Arian Loshamn.

Treplanke med kobbernagle fra Ahti. Planken bærer tydelig preg av å ha ligget i rundt 70 år.


Historisk billedsamling Loshavn og Eikvåg - mappe nr. 13